Taka informacja musiała się pojawić także i u nas! Dlatego informujemy, iż w tym roku, po raz pierwszy, cukiernicy nie muszą zastanawiać się nad tym, jaką stawką opodatkowane są ich cukiernicze wyroby.
Należy wskazać, że pączek do 2019 był opodatkowany według jednej z trzech stawek VAT: 5%, 8% lub 23%. Rozbieżność była spowodowana tym, że pączek był traktowany jako pieczywo a czasami jako wyrób ciastkarski. Istotny był również jego termin przydatności do spożycia. Stawki VAT wyglądały wtedy następująco:
5% stawki VAT – jeśli pączek był sklasyfikowany jako pieczywo (pod taką kategorię były m.in. pączki dietetyczne) a jego termin przydatności do spożycia nie przekroczył 14 dni. W przypadku, gdy ten sam pączek został sprzedany po tym terminie, należało zastosować VAT w wysokości aż 23%.
8% stawki VAT dotyczył pączków tradycyjnych, które były traktowane jako wyroby ciastkarskie. Analogicznie jak w sytuacji powyżej. Im pączek starszy tym cena rosła.
Jednakże sytuacja uległa zmianie i od 1.04.2020 r. wszystkie pączki zostały objęte jedną stawką podatku VAT, czyli 5%. Jest to efekt wprowadzenia nowej, uproszczonej matrycy stawek.
Życzymy smacznego!